Als je de zon tegemoet gaat, valt je schaduw vanzelf achter je
Begeleiding bij kanker en werk
Het bericht dat iemand met kanker geconfronteerd wordt, komt hard aan, raakt het hele systeem van de betrokkene en roept allerlei fundamentele vragen op. Dit geldt eens te meer als het over u zelf gaat. Emoties, gevoelens van onvermogen en onzekerheden overvallen u dan wellicht. Lange termijn plannen blijken niet meer even relevant als voor de diagnose en wat er voor de korte termijn gepland moet worden roept veel vragen op. De controle over veel zaken lijkt je te ontglippen. Behalve met veel vragen over de eigen gezondheid krijgt u te maken met verdriet bij uzelf en in uw omgeving. Uw dierbaren willen graag helpen, maar weten niet hoe.
Ook voor veel betrokkenen in uw eigen omgeving is het een tijd van veel emotie en onzekerheid. Een luisterend oor van een counselor of coach kan helpen bij de verwerking in die onzekere beginfase. Samen kan er dan gewerkt worden aan bewustwording van hoe met de nieuwe situatie omgegaan kan worden en wat kan en wat nu juist niet. In dit proces van verwerking naar bewustwording en acceptatie en daarna het heroverwegen van plannen bieden wij begeleiding. De kern is dan inzicht te krijgen in het eigen denken, voelen, beleven en handelen. Dit heeft betrekking op alles wat u doet, dus ook op het werk. In de medische wereld waar u dan veel mee te maken krijgt geeft men veel informatie en is men erg behulpzaam, maar de vragen die rond het werk spelen blijven daarbij vaak onder belicht. Daarom zijn wij er ook voor de werkgever. Want ook de werkgever wordt onverwacht geconfronteerd met vagen over wat hij moet en kan doen bijvoorbeeld in het licht van de Wet Verbetering Poortwachter. Hierin kunnen wij begeleiding bieden aan zowel de werknemer als aan de werkgever. De werkgever wordt namelijk ook onverwacht geconfronteerd met allerlei verplichtingen.
Begeleiding hierin kan tweeledig zijn:
- Aan de ene kant is er de werknemer die niets liever wil dan gewoon doorgaan met hetgeen hij of zij deed op het werk maar daar nu onverwacht gedwongen wordt hierin andere keuzes te maken.
- Aan de andere kant is er de werkgever die onverwacht geconfronteerd wordt met een werknemer waarmee hij of zij wat “moet” vanuit de Wet Verbetering Poortwachter waarin verwacht wordt dat de werkgever snel en effectief actie onderneemt om de werknemer zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen.
Beide vormen van interventie kunnen belangrijk zijn voor partijen. Het is een bekend feit dat patiënten die behandeld worden tegen kanker door middel van een chemokuur met grote vermoeidheid te maken krijgen en dat hun snelle denkprocessen en beslisvermogen negatief beïnvloed worden. In zo’n traject, als er dus nog sprake is van werk, wordt in één op één gesprekken eens in de twee weken, aandacht gegeven aan de verwerking en acceptatie en aan het omgaan met de gevolgen van een leven met kanker. Wat kan nog wel en welke activiteiten moeten nu maar even niet gedaan worden om de balans van wat kan en wat je gaar zou willen zo effectief mogelijk invulling kan krijgen. Vervolgens wordt samen in kaart gebracht wat nog mogelijk s qua fysieke en psychische belastbaarheid. Wat kan nog wel qua energie beperking en qua cognitief vermogen. Dit alles in nauw s samenwerking met de werkgever of bedrijfsarts. Samen gaat in een volgende fase weer gewerkt worden aan het terug vinden van kracht en energie en van zelfvertrouwen.